• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Gebruik je (dag)boek op een hele nieuwe manier

Kun jij dat? Een boek beduimelen, oormerken, kreuken en bekladden?

Ontdek tijdens deze cursus of jij jezelf iets méér ruimte kan geven om te experimenteren met verschillende vormen van creatieve expressie. Je doet dit alleen voor jezelf en je hoeft het resultaat aan niemand te laten zien. Maar ik kan je wel verzekeren, dat wanneer je meer gaat kleuren en plakken in het boek, het vanzelf een inspirerende aanvulling en verrijking wordt op jouw dagboek.

 

Deze kring heeft de schrijver er voor ons al ingezet, dat maakt het voor jou en mij iets gemakkelijker om zijn voorbeeld te volgen 😉

 

 

Hoe kun je gebruik maken van de witruimte in het boek?

Je kunt het als adempauze zien, als ruimte om eerdere ervaringen, gedachten en inzichten te laten bezinken. En het is meer dan dat. Je kunt het ook gebruiken als een uitnodigende plek om te spelen door te tekenen of foto’s of plaatjes uit een tijdschrift toe te voegen, door teksten rondom de tekeningen te schrijven, zoals bijvoorbeeld enkele belangrijke citaten uit je eigen dagboek.

 

 

Beschouw het boek als een aanvulling op je dagboek.

Tijdens deze cursus word je uitgenodigd om in het boek zelf te kleuren, tekeningen te maken, foto’s en plaatjes te plakken en teksten te schrijven. Zie het als een werk- en speelboek. Roept het idee, om het boek De jongen, de mol, de vos en het paard zo te gebruiken, gedachten of gevoelens bij je op, schrijf die dan eens in een lijst in je dagboek. Lees hierna de lijst hardop aan jezelf voor.

En zeg hardop tegen jezelf:

‘Wil ik me door deze gedachten laten leiden of beperken?
Ik ben vrij om een keuze te maken.’

 

 

Gebruik je dagboek op een nieuwe manier

Vaak beschrijven we iedere pagina in ons dagboek en zijn we zuinig met de marges en kantlijnen. Hierdoor is er weinig witruimte en kunnen we naderhand er geen woord meer tussen schrijven, laat staan een klein tekeningetje of plaatje toevoegen. Tijdens deze cursus raad ik je aan om met veel meer witruimte te werken.

 

 

Schrijf op slechts één kant van het papier en laat de pagina daarnaast leeg.

Hiermee geef je jezelf alle ruimte om te plakken en/of te tekenen, citaten uit je eigen tekst met mooie letters op te schrijven en te genieten van de ruimte die jouw teksten omlijsten… Geloof me, het is echt een hele andere ervaring om je dagboek op deze manier te gebruiken. Zo geef jij jezelf alle ruimte waarin je gaandeweg of naderhand materiaal kunt toevoegen, waarin je kunt spelen met woorden en kleur en op een later moment kunt terugkeren om te reflecteren.

 

 

Chronologisch het boek volgen

Je kunt het boek op een willekeurige pagina openslaan en daar beginnen te lezen. De opdrachten in deze cursus volgen het verhaal in chronologisch volgorde. Er wordt bij iedere opdracht verwezen naar het paginanummer, dat je er zelf op hebt geschreven. Pagina 1 begint met de woorden ‘Hallo Je bent net bij het begin begonnen…’

 

 

Hardop lezen

Naast het schrijven van een tekst, is het heel waardevol om je eigen tekst hardop (!) aan jezelf voor te lezen. Het is heel wonderlijk om te ervaren wat het met aandacht uitspreken van dat wat  je net vlug en zonder veel denkwerk hebt geschreven echt met je doet. Door het hardop aan jezelf voor te lezen, maak je op een diepere laag in jezelf contact met wat je net hebt geschreven. Schrijven en lezen horen echt bij elkaar. Het is een duo die net als jouw ademhaling ook uit twee bewegingen bestaan: inademen en uitademen.

Misschien vraag jij je nu af waarom zal ik hardop lezen? Doordat je dan ook jouw tekst hoort, zorgt het hardop lezen als het waren voor een tweede beweging:  je kunt nu luisteren naar wat je hebt geschreven.

Door dit bij elke oefening te doen, ontdek je een grotere gevoeligheid in jezelf voor wat er innerlijk in je leeft. En dát is goud waard!!

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
top
© 2024 Shodo - Powered by Maatos